piątek, 7 sierpnia 2015

348. Kruche ciasto z malinami i kawową pianką

Ja naprawdę lubię karmić ludzi. Tylko, że chyba lekko rozbestwiłam wszystkich krewnych i znajomych. Ewentualnie budzą się we mnie geny matki polki zawsze perfekcyjnej. Wszystko przez to, że ilekroć ktoś ma do nas wpaść w odwiedziny, czy choćby na krótkie ploty, czuję wewnętrzną potrzebę żeby było domowe ciasto do kawy, a najlepiej nawet ze 2. Tak żeby był wybór i żebym za mało pracy nie miała. 
W sumie tylko chwilę po porodzie odpuściłam sobie na chwilę i przy którejś wizycie dałam kupne ciastka. Ale moja dusza kulinarna cierpiała przy tym straszliwe katusze. 
Co gorsza moja dusza mówi mi, że ten wypiek ma być za każdym razem nowy i nie z serii pospolitego gnieciucha tylko coś bardziej wyszukanego. To nie takie proste ciągle coś wymyślać. Czasem muszę przekopać się przez stertę gazet i książek, żeby znaleźć natchnienie. A czasem wystarczy telefon do mamy Krysi :) Mama często ma w zanadrzu jakiś ciekawy przepis. Tym razem padło na kruche ciasto z malinami i pianką kawową...chociaż Krychna robiła je z truskawkami. Obie wersje są pyszne. 

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ KAWOWĄ:
CIASTO:
-2,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-kostka zimnego masła
-5 żółtek
-2 łyżki jogurtu greckiego
-łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MALINOWA:
-ok. 500-600g malin
-opakowanie budyniu waniliowego
-6 łyżek cukru
szklanka wody

PIANKA KAWOWA:
-5 białek
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-łyżka gorącej wody
-4 łyżki cukru pudru
-szczypta soli

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą szybko (*dla przyspieszenia prac ja wymieszałam całość w robocie kuchennym o którym już tutaj pisałam, ale spokojnie można zagnieść wszystko ręcznie). Ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto. Gotowe ciasto należy schłodzić przez co najmniej pół godziny w lodówce. Po tym czasie wylepić dno przygotowanej blaszki (używałam takiej o wymiarach 20x30cm). Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na 15 minut. 

2. Maliny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i wlać połowę wody. Postawić całość na ogniu i zacząć podgrzewać, aż maliny się rozpadną a cukier rozpuści. Do pozostałej wody wsypać budyń i dokładnie wymieszać.  Stale mieszając budyń z wodą wlać go do masy malinowej. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, cały czas mieszając, do momentu aż masa lekko zgęstnieje. 

3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodać cukier puder, a następnie kawę rozpuszczoną w wodzie. 

4. Masę malinową rozsmarować równomiernie na podpieczonym spodzie. Na wierzch rozłożyć kawową pianę. Tak przygotowane ciasto wstawić z powrotem do piekarnia na 25-30 minut. 
Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia i dopiero po tym czasie kroić. 

SMACZNEGO!


Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz