czwartek, 10 marca 2016

402. Biała kiełbasa w cieście francuskim, idealna przekąska na Wielkanocny stół

 Imprezy rodzinne (czy w ogóle większe spotkania towarzyskie) to jest coś co albo się lubi albo się od nich ucieka. Miśko ma pecha, bo ja akurat lubię, a że rodzinę mam dużą bardzo, to i imprezy są jakieś co chwilę. A najbliższa impreza będzie u nas. Gości przewidujemy jak na średniej wielkości weselu, co przy naszej skromnej ilości metrów kwadratowych da zapewne dosyć zabawny efekt. Miśko już przeżywa, że olaboga, a ja jedynie się martwię, że zmywarki u nas brak.
Poza kwestią lokalową jest też kwestia menu. No kto jak kto, ale aspirująca do miana gwiazdy blogerka kulinarna to kichy nie odstawi i chyba coś ciekawego przygotuje. Niektórzy już dzwonią się dopytywać co ciekawego będzie do jedzenia, inni z kolei jęczą, żebym za dużo wynalazków nie zrobiła, bo znowu nie będzie co jeść. I weź tu człowieku im wszystkim dogódź. 
Dlatego też warsztaty z Andrzejem Polanem (te same na których przygotowywaliśmy curry z kalafiora) spadły mi jak z nieba. A szczególnie przepis na białą kiełbasę zapiekaną w cieście francuskim wydał mi się wymarzony na rodzinną imprezę. Łączy w sobie tradycyjne składniki, ale w ciekawy i nowoczesny sposób. Do tego ta przekąska jest łatwa w przygotowaniu i każdy sobie z nią poradzi. 
Ufff...to jedno z miliarda dań już wymyślone :)
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM:
-opakowanie ciasta francuskiego 
-ok. 600-700g surowej białej kiełbasy
-cebula
-pęczek natki pietruszki
-garść suszonych śliwek i żurawiny
-majeranek, gorczyca, sól, pieprz, słodka papryka, czarnuszka
-ostra musztarda (np. Dijon)
-jajko rozmieszane z mlekiem

1. Trochę gorczycy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy ziarna zaczną podskakiwać wlać trochę oleju i posiekaną na drobno cebulę. Dorzucić do niej mięso z kiełbasy (trzeba pozbyć się flaka, czyli otoczki z kiełbasy) oraz posiekane śliwki i żurawinę. Całość podsmażać chwilę, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. 

2. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić wzdłuż na dwa prostokąty.  Ciasto posmarować cienką warstwą ostrej musztardy. Na obu kawałkach ciasta rozłożyć równomiernie farsz z białej kiełbasy. Zwinąć całość w zgrabne rolady.  Wierzch każdej rolady posmarować jajkiem z mlekiem i obsypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 15-20 minut, aż się zarumienią.

3. Gdy rolady ostygną pokroić je na plastry o grubości ok. 1,5-2cm.

SMACZNEGO!

Mały złodziej rekwizytów.
Drukuj to!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz